sunnuntai 1. kesäkuuta 2008

Sukupuoliroolit, sukupuolisensitiivisyys ja kaksoisstandardi.

Tällä hetkellä trendikkäintä tasa-arvokeskustelussa on stereotyyppisten sukupuoliroolien purkaminen ja ns. sukupuolisensiitiivisyyden integroiminen päiväkoteihin ja kouluihin. Onhan siinä jotain positiivistakin. Sukupuoliodotukset varsinkin miehelle ovat ja varsinkin ovat olleet ahtaat, suorastaan ankarat ja työmarkkinoiden segregoituminen on osittain ongelmallista.

Minusta tässäkin asiassa mennään taas liian kovaa äärilaidasta toiseen. Kuten Suomessa on perinteisesti tapana. Ennen sukupuolirooleja pakkosyötettiin. Nyt niitä yritetään invertoida pakkosyötöllä. Koko homman kultainen sääntö näkyy hukkuneen äänekkäimmiltä toimijoilta. Idea oli että ihmisiä kohdeltaisiin yksilöinä ja yksilöiden annettaisiin valita itse omat valintansa. Nyt tuntuu olevan pinnalla ajatus pakkosyöttää poikiin perinteisesti feminiiniseksi laskettuja ominaisuuksia ja tyttöihin maskuliinisia ominaisuuksia. Toivottavasti järki voittaa kuitenkin ja keskitie löytyy.

Maskuliinisuus nähdään nykyään ensisijaisesti negatiivisena ominaisuutena naistutkimuksessa, feministisessä keskukselussa ja nykyisin myös median sekä päättäjien taholla. Viimeksi mainitut ammentavat asenteensa suoraan ensimmäiseksi mainituilta. Maskuliinisuus liitetään negatiiviseen machoiluun ja uhomaskuliinisuuteen, vaikka ne ovat vain maskuliinisuuden mutatioita. Väkivalta nähdään esim. SONK:n (sosiaalidemokraattisten opiskelijoiden) feministisessä manifestissa miehisenä väkivalta silloinkin kun nainen tekee väkivaltaa. Väkivalta on siis maskuliinisuutta. Näin väittää mm. kriittininen miestutkija Arto Jokinen. Mannerheimin lastensuojeluliitto on jo suositellun vanhempia ostamaan pojille nukkeja. Huonolla menestyksellä tosin, sillä enemmistöä pojista ei nuken vaatettaminen kiinnosta. Seuraava vaihe on kai ostaa leikkiautoja tytöille, mikä on hienoa, jos tyttö haluaa sitä itse. Jos ei halua, niin toivon että vanhemmilla on enemmän tervettä järkeä kuin feministisen teorian otsaansa tatuoinneilla päättäjillä.

Asiassa on kyllä paljon hyvääkin. Nimittäin pojat kasvatetaan perinteisesti tietynlaiseen haitalliseen muottiin. "Mies ei valita" jne. Miehen on oltava rohkea jne. Nämä saavat miehet myöhemmässä vaiheessa ottamaan turhia riskejä ja kestämään hiljaa enemmän vammoja ja se korottaa miehen kynnystä esim. pyytää sairauslomaa. Se myös korottaa kynnystä puhua henkisestä pahoinvoinnista, ja kaikkihan tietävät että miehet tekevät 3 kertaa enemmän itsemurhia. Tähän samaan asiaan liittyy myös toinen miehille opetettava haitallinen malli, jonka mukaan miehen pitää pystyä huolehtimaan itsestään ja (sitä ei suoraan sanota mutta...) pystyä elättämään itsensä. Mieheltä odotetaan myös monenlaista riskinottoa, sillä miehen odotetaan ottavan riskejä esim. suojellessaan naista.


Kaksoisstandardi

Olen kiinnostunut miten tulevaisuuden nukkekotipoika kohtaa häntä odottavan velvollisuuden suorittaa asevelvollisuus. Antimaskuliiniselta kasvatukselta vie pohjan tieto, että muutaman vuoden kuluttua pojan on astuttava hyvin maskuliiniseen, eikä vain maskuliiniseen vaan nimenomaan macho-maskuliiniseen instituutioon, jossa hänen odotetaan kehittyvän taistelijaksi. Pojan pitää omaksua erilaiset tekniikat, jotka on kehitetty toisen ihmisen tappamiseksi. Eikö tämä vie pohjan tältä kaikelta antimaskuliiniselta kasvatukselta?

Yksi selitys voisi olla, että armeijaan ei ole pakko mennä. Pojat voivat ryhtyä sivariksi, kuten minä (Mortimer) tein. Tästä kuitenkin päästään tähän kaksoisstandardiin. Ainoastaan hyvin harva kiistää tarpeen ylläpitää jonkinlaisia puolustusvoimia. Minäkin, pasifistina ja sivarina olen realisti, tiedän että sotilaallisella tyhjiöllä on tapana täyytyä itsestään ja hyvin nopeasti. Armeija siis tarvitaan. Joka tapauksessa, puhuvat tasa-arvoviskaalit mitä tahansa, armeija tarvitaan ja poikien harteille se suuremmassa mittakaavassa jää tulevaisuudessakin.

On hassua huomata että asenteet siviilipalvelusta kohden ovat edelleen negatiiviset, vaikkakin paljon suopeammat kuin ennen. Kun minä vuonna -95 kerroin etten menekään armeijaan vaan sivariin, suurin kritiikki ja pilkkaaminen tai syyllistäminen tuli toisilta miehiltä. Sain kuulla olevani "homo" ja "neiti" ja epäisänmaallinen lintsari. Nykyään ero on siinä, että suurin kritiikki ei tule enää toisilta miehiltä. Erityisesti kun asepalveluksesta puhutaan tasa-arvomerkityksessä. Tyypillinen kommentti feministiseltä naiselta on, että: "ensin miehet ovat aloittaneet kaikki sodat ja nyt haluavat sotkea naisetkin niihin". Miehen on kuulemma luontevaa käydä armeija ja mies joka ei sitä kestä, on säälittävä reppana ja surkimus. Feministinen näkökulma on siis: mieskin saa olla heikko ja mieskin saa itkeä. On suotavaa että miehistä kasvatetaan feminiinisiä ja hoivaavia, ja torjutaan haitallisia maskuliinisia vaikutteita.

Kuitenkin: miehen on tarpeen vaatiessa oltava peloton ja uhrautuva taistelija, väkivaltakone. Silloin mies ei saa itkeä. Silloin mies ei saa olla heikko.


Muut sukupuolisensitiiviset koodit eivät siis päde asevelvollisuudessa. Tässä on kaksoisstandardi. Naisilla on oikeus valita. Nainen voi olla perinteisen feminiininen, eikä hänen tarvitse esim. osallistua maanpuolustukseen. Naisella on oikeus luopua feminiinisestä roolista ja omaksua maskuliinisia rooleja. Naisilla on oikeus osallistua maanpuolustukseen, halutessaan. Naisella on myös oikeus vaihdella näiden roolien välillä tarpeen mukaan. Vaikka osa naisista käy asepalveluksen ja sijoittuu reserviin, olen aivan varma että sodan syttyessä näidenkään naisten ei ole pakko mennä sotaan, mutta halutessaan he voivat lähteä.

Miehellä on velvollisuus. Mies ei saa valita. Miehen on suoritettava asepalvelus (armeija tai sivari). Miehen on täytettävä maskuliiniset odotukset tarvittaessa ja feminiiniset odotukset myöskin tarvittaessa. Mies ei saa valita.

6 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos tästä blogista, löysin sen juuri. Harkittua, kiihkotonta tekstiä tärkeästä asiasta. (Toki se, että olen kaikesta valmiiksi samaa mieltä, auttaa näkemään tekstin harkittuna ja kiihkottomana.)

Tällaista blogia tarvitaan - toivottavasti se saa paljon lukijoita. Olen välillä suunnitellut juuri tällaisen aloittamista, mutta sinä teet sen paljon paremmin kuin mihin minä pystyisin. Jatka samaa rataa.

Samuli Pahalahti kirjoitti...

Yksinkertaisinta asevelvollisuuskeskustelussa tasa-arvon näkökulmasta on kutsua asevelvollisuutta (käsittäen sekä ase- että siviilipalveluksen) vain miehiä koskevaksi orjuudeksi. Näin ei tarvitse mennä mihinkään inttämiseen siitä, millaisista valtarakenteista sodat johtuvat yms. (sellainen ei ainakaan minun kokemusteni mukaan ole aina kovin hedelmällinen lähtökohta debatille).

Jos lähdetään siitä, valtiolle tarvitaan armeija, niin tarvitaan kyllä äärimmäisen hyvät perustelut, jos kustannukset siitä määrätään sukupuolen perusteella maksettavaksi. Tällaisia perusteluita ei pahemmin ole näkynyt, eikä minusta ole mitenkään liioiteltua kutsua asevelvollisuutta suurimmaksi sukupuolten välisen epätasa-arvon aiheuttajaksi. Se on sentään valtion väkivaltamonopolin turvin teetätettyä pakkotyötä.

Anonyymi kirjoitti...

Mä haluaisin kyllä mieluummin kiihkeää tekstiä, mutta onneksi sitäkin löytyy eri suunnilta, ja kyllähän maltillisuuttaKIN tarvitaan, kunhan kaikki muodot ongelmien ja vääryyksien esiinottoon sallitaan ja annetaan tapahtua rauhassa.

Tähän samaan asiaan liittyy myös toinen miehille opetettava haitallinen malli, jonka mukaan miehen pitää pystyä huolehtimaan itsestään ja (sitä ei suoraan sanota mutta...) pystyä elättämään itsensä.

Tästä sen verran, että kyllä se sanotaan suoraan. Jonkun typerän lain mukaan kuulemma 18 vuotta täyttänyt on velvollinen elättämään itsensä. Harmi vaan, että käytännössä naisethan eivät kyllä juurikaan 'itseään elätä', joten tämä koskee vain miehiä.

Ja vaikka elättäisivät (niinkuin toki jotkut 'tekevät'), niin ensinnäkin naiset saavat niin paljon vapauksia, erivapauksia ja etuuksia kaikilla elämänalueilla (asunnon hankinnasta helpompaan työhön, varmempaan ja pysyvämpään työpaikkaan yms. harvat uskaltavat antaa naisille noinvain potkuja, mutta miehiä voi potkia milloin huvittaa), että se ei silti ole ihan sama asia. Helpompaahan se on elättää ittensä, jos viikonlopun bailausreissu tulee aina ilmaiseksi, esimerkiksi. (siis heillä, joita nyt biletys kiinnostaa)

Ja toisekseen, siltikin itsensä-elätys-ODOTUS asetetaan yhteiskunnassa, sossuvirastoissa yms. ja ihmisten mielissä pelkästään miehille - naisten ei ODOTETA elättävän itseään, jos he eivät sitä halua tehdä. Naisia ei pakoteta tai tuputeta millekään typerille työkkärin aivopesukursseilla, kuten miehet sinne painostetaan. Muuten sossurahasta tippuu 40 prosenttia.

Jep, tämä on maailma, jossa elämme. Välillä toivon, että olisi vagina, niin minua kunnioitettaisiin ilman että olen sen ansainnut, mut jätettäisiin rauhaan jos sen haluan, ja kukaan ei pakottaisi tai painostaisi yhtään mihinkään. Sekä lisäksi minua arvostettaisiin 'kunnon kansalaisena', vaikka en tekisi yhtään mitään tämän mädän yhteiskunnan eteen (tai taakse).

Mutta se olisi niin iljettävän valheelista elämää, että mieluummin kärsin rehellisesti koiranelämästä kuin vietän kissanpäiviä, joita en ole ansainnut.

- Vortac

Mortimer kirjoitti...

Kiitos kehuista anonyymi.

mr zombie. Täytyy todeta, että hyvin kyllä koneisto on tehnyt työnsä. Armeijan käymisestä on tullut suomalaiselle miehelle pelkän velvollisuuden suorittamisen lisäksi kunnia-asia ja luonnolliseksi mielletty asia. Armeijan käyminen on luonnollista ja se kuuluu miehen nuoruuteen. Nyt kun sodankäynti on muuttanut muotoa ja perinteinen yleiseen asevelvollisuuuteen perustuva armeija ei enää täytäkään uusia tarpeita, siitä ei silti millään haluta luopua. Se koetaan välttämättömänä kokemuksena miehen kehitykselle. Huolimatta siitä, että samaan aikaan halutaan purkaa maskuliiniset mallit poikien kasvatuksesta. Armeijahan ei tietenkään voi olla maskuliininen :)

Mortimer kirjoitti...

Vortac:Tästä sen verran, että kyllä se sanotaan suoraan. Jonkun typerän lain mukaan kuulemma 18 vuotta täyttänyt on velvollinen elättämään itsensä.

Tarkoitin että asenne on, että miehen pitää pärjätä omillaan ja almuihin tukeutuminen on sopivaa vain naisille. Onneksi tätä ei sentään sanota suoraan, esim. eväämällä miehiltä sosiaaliturva. Olen samaa mieltä, että käytännössä se kuitenkin vaikuttaa toteutuneeseen sosiaaliturvaan.

Yes my darling! kirjoitti...

Hei, luin blogisi kun se tarttui googlehakuuni. Opiskelen talla hetkella kurssia; sukupuolisensitivisyys ja sain hyvia pointteja mietittavaksi.

Mutta Vortac Vortac Vortac..
Kolmekymppinen nainen tyomarkkinoilla saa kokea niin paljon epavarmuutta ja jankutusta siita, onko perhetta tulossa vai onko sita jo? Erityisesti miespomot ovat hyvin haluttomia ottamaan toihin naisen joka on esim.naimisissa ja lapseton. Koska tulevaisuudessa han joutuu maksamaan aitiysrahat ym. Muutenkin kirjoituksesi oli aikamoista yleistysta. Miesvaltaisilla aloilla, nainen joutuu tekemaan kaksinverroin tyota, jotta han saa samaa palkkaa, arvostusta ja ylenemis mahdollisuuksia.

Ja tiedoksesi (jos viittasit siis siihen etta naiset bilettavat ilmaiseksi baareissa kun miehet tarjoavat) on asianlaita hiukan toinen. En yleista, mutta itse en ota tuntemattomilta tarjottuja juomia. Olen taysin kykenevainen maksamaan omat juomani ja enka halua kayttaytya tuolla tavoin tuntemattomille ihmisille.

Kasittaakseni myos naiset joutuvat tyokkareiden kursseilla, yhta lailla kuin miehetkin. Riippuen tietysti tyonkuvasta. Itse en tieda tasta niin paljon, silla mina olen elattanyt itseni 15-vuotiaasta lahtien, ja valilla myos elattanyt poikaystavianikin(hui!Tipahditko tuoliltasi nyt?)

Ja mita tulee tuohon: "jos mulla olisi vagina"-ininaan..kuinka monta kertaa miehia painostetaan perheen perustamiseen ja esim. kauneusihanteiden yllapitoon? ja niin, jos kyse on raskaasta fyysisesta tyosta..olisi minustakin todella hienoa pystya nostamaan 100 hehtaarin pottumaa yksin paivassa, mutta viela ei lihakset riita. Joten mikset sina nauti siita, etta sulla niita (ja tietysti munaa) riittaa siihen ja moneen muuhun. Kuten toiveeseesi hankkia vagina. Ei ole muuten mikaan mahdoton unelma sinulle!