keskiviikko 11. kesäkuuta 2008

Maria Kirbasova

Muutama päivä sitten media kertoi, että Suomi karkoittaa Maria Kirbasovan takaisin Venäjälle. Se on aiheuttanut aika paljon keskustelua. Monet poliittisten puolueiden edustajat, järjestöt ja yksittäiset kansalaiset ovat äänekkäästi vaatineet turvapaikkaa Kirbasovalle.

Kirbasova on yksi Sotilaiden äitien komitean perustajajäsenistä. Järjestö auttaa venäläisiä varusmiehiä, sekä yrittää poliittisesti vaikuttaa varusmiesten olojen parantamiseksi.

Venäjän armeija on hirvittävä paikka, jossa fyysinen väkivalta on yleistä varsinkin alokkaille. Suurin ongelma ei ole niinkään ylempiarvoisten tai kantahenkilökunnan harjoittama simputus, vaan ns. vanhempien varusmiesten tekemä pennalismi (=samanarvoisten tekemä simputus). Perinteen mukaan vanhemmat simputtavat alokkaita ja siihen kuuluu rajukin fyysinen väkivalta. Tämä video antaa hieman käsitystä. Video on nyt jo vanha, mutta kaikesta päätellen asiat ovat säilyneet entisellään.

Mutta videoklipin tapainen väkivalta ei oikeastaan ole se suurin ongelma Venäjän armeijassa, vaikka video onkin mielestäni järkyttävää katsella. Videossa kaikki alokkaat joutuvat kokemaan simputusta tasapuolisesti, ja tuossa touhussakin on silti nähtävissä jonkinlainen tolkku.

Venäjän armeijassa on merkittävä päihdeongelma. Suomen armeijan käyneet mieltävät armeijan suhteellisen järjestäytyneenä ja ohjattuna (sivari tässä nyt puhuu laitoksesta jossa ei ole viettänyt vuorokauttakaan...) laitoksena, jossa ei olisi mahdollista esimerkiksi, että jotkut miehet ryyppäävät joka ilta itsensä känniin, ja menevät pahoinpitelemään sen jälkeen muita. Venäjällä sitä tapahtuu kaiken aikaa. Aseistakieltäytyjäliitolla on infoa asiasta.

Venäjällä on tyypillistä, että vanhat hyväksikäyttävät alokkaita monella tavalla. Alokkaat pakotetaan luovuttamaan omaisuuttaan, ja esim. hankkimaan vanhemmille rahaa, tupakkaa tai alkoholia. Jos alkokas ei onnistu hankkimaan vaadittuja asioita, hänet pahoinpidellään. Tällaisessa pahoinpitelyssä ei ole usein minkäänlaista tolkkua mukana. Päihdeongelmainen ja itse vähän aikaa sitten samanlaista väkivaltaa kokenut parikymppinen elukkatehtaan tulos, joka tietää että ei todennäköisesti joudu teostaan minkäänlaiseen vastuuseeen, tekee todella pahaa jälkeä. Nuoria miehiä kuolee joka vuosi simputukseen tai tekee itsemurhan sen takia.

Olen miettinyt usein, miten kaltaiseni ATM:n olisi käynyt tuollaisessa laitoksessa. Venäjällähän ei siviilipalvelusta tunneta. Olisinkohan edes tullut hengissä takaisin. Tai jos olisin, niin millaisessa kunnossa.


Erityisesti naispoliitikot ja järjestöjen naisedustajat ovat olleet äänessä Kirbasovan puolesta. Sama on näkynyt moneen kertaan viime aikoina, kun naispuolinen turvapaikanhakija on karkoittamisuhan alla. Viimeiseltä puolelta vuodelta muistan monta tapausta. Sekin on tasa-arvokysymys, sillä Suomessa on koko ajan miehiä aivan samassa tilanteessa. Pakolaisia, miehiä joita käännytetään takaisin kotimaahansa, jossa heitä odottaa kidutus, vankila tai kuolema. Niistä vain ei puhuta. Ei näy addresseja, joilla vaaditaan turvapaikkaa miehelle. Eikä se aktivoi poliitikkoja. Kuten Pasi Malmi (?) on sanonut: "miehen kärsimys ei politisoidu" (ei välttämättä sanatarkka lainaus). Yksi syy miksei miehen vastaava karkoituspäätös liikuta kansaa, on että sellainen ei ylitä uutiskynnystä. Kun ei mediakaan asiasta tiedota, niin miten kansa tietäisikään kiinnostua. Ilmeisesti nainen on arvokkaampi kuin mies. Nainen on arvokas oletusarvoisesti. Mies joutuu ansaitsemaan arvonsa.

Mutta jos ajatellaan tätä tapausta tarkemmin, niin mikä Maria Kirbasova käytännössä on? Vastaus:miesasianainen. Entä mikä on Sotilaiden äitien komitea? Vastaus: promiesasianaisjärjestö. Mortimerin sydämmessä on aina ollut erityinen paikka miesasianaisille. Minä aion pistää nimeni addressiin, jolla vaaditaan turvapaikan myöntämistä Kirbasovalle, sillä kuka muu jollei hän, ansaitsisi 2000-luvun suurimman miesasianaisen arvonimen.

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Tässä tapauksessa ollakseen MIESasianainen on oltava ÄITI.

Perinteinen äitiys ei - yllätys, yllätys - noin kaiken kaikkiaan ole kovinkaan kovassa huudossa feministipiireissä.

Mortimer kirjoitti...

Kai tuohon voi liittyä kuka tahansa, vaikkei olekaan äiti. Järjestön nimestä huolimatta.

Anonyymi kirjoitti...

Kun sanot, että miehen on ansaittava arvonsa, ja nainen on oletusarvoisesti arvokas, lisäisin tähän vielä, että se miten mies voi ansaita arvonsa, on ainoastaan naisen kautta.

Korkean statuksen mies on haluttu naisten silmissä, JOTEN hän on arvokas mies.

Etsi kuka tahansa 'arvostettu' tai 'arvokas' mies, niin voit havaita, että hän on arvokas nimenomaan naisen/naisten kautta. Ilman naisia, naisten vaikutusta tai halua miestä kohtaan, mies ei olisi arvokas.

(esim. bill gatesia himoavat miljoonat naiset)

Se on kyllä aika syvältä, koska ihmisarvoon kuuluu, että ihminen on TASAN yhtä arvokas, olipa hän syntynyt miespuoliseen tai naispuoliseen kehoon. Ihmisyydellä on kuitenkin arvoa vasta, kun sillä tarkoitetaan naista, tai sitten miestä, joka on ansainnut arvonsa naisen kautta.

- Vortac