perjantai 11. heinäkuuta 2008

Tarja

Olen viime päivinä selaillut paljon erilaisten poliittisten henkilöiden profiileja, tarkoituksenani löytää jotain tasa-arvon kannalta mielenkiintoista tietoa. Näköjään mittavan poliittisen uran voi luoda hyvin erilaisista lähtökodista.




Kuvan lady, Tarja "Jos palkkaeroja ei saada kurottua umpeen, on naisten “leivän hintaa” laskettava tai verotusta alennettava sukupuolen mukaan" Filatov, on (yllätys yllätys) toiminut tiedottajana tasa-arvovaltuutetun toimistossa. Kukapa olisi uskonut.

Koulutukseltaan Tarja on yhteiskuntatieteiden ylioppilas. Hänellä on yliopisto-opintoja tiedostusalalta, mutta gradua hän ei koskaan saanut valmiiksi. En halua loukata nyt ketään, mutta jos ajatellaan hetki asiaa kylmästi tuottavan työn näkökulmasta. Ylioppilas+tiedotusopin opintoja. Ottaisitko sinä töihin tyypin, jonka ansiluettelossa löytyy nuo kaksi kohtaa ja sen lisäksi ainoastaan järjestötoimintaa demarinuorissa? En ottaisi minäkään. No, ottaisitko sinä tällaisen tyypin työministeriksi?

Luin myös tarjan kolumnia viime vuodelta otsikolla kiltit naiset eivät saa mitään.

Tarja Filatov:

Tasa-arvon näkökulmasta Suomi ei ole valmis. Naisten panos suomalaisten hyvinvointiin on niin tärkeä, että sitä pitäisi tukea paitsi tasa-arvotyöllä myös verotuksella, kirjoittaa Tarja Filatov.

Suomea pidetään tasa-arvon mallimaana. Monessa suhteessa näin on. Meillä on laadukas päivähoito, lakisääteinen maksuton kouluruokailu, aamu- ja iltapäiväkerhotoimintaa pikkukoululaisten turvaksi.

Kaikki nämä palvelut tukevat naisten osallistumista työelämään. Olemme halunneet, että naiset voivat valita sekä perheen ja työn. Ei siis ihme, että Suomessa naisten kokoaikatyönä mitattu työssäkäyntiaste on Euroopan unionin korkein.

Työt ovat kuitenkin yhä jyrkästi jakautuneet mies- ja naisvaltaisiin aloihin. Tunnettua on myös se, että naisten euro on vain 81 senttiä miesten eurosta. Naisten työssäkäynti on yhteiskunnalle niin tärkeä asia, että sitä tulee tukea kaikin keinoin, niin verotuksella, tasa-arvotyöllä, päivähoidolla kuin säätämällä esimerkiksi vanhusten hoitotakuu.

Ensimmäinen lihavointi ilmeisesti vihjaa samaan naisille alhaisemmat verot/eri leivän hinta -tsydeemiin. Entä jälkimmäinen? Minun ainakin on hieman vaikea seurata rouva Filatovin train of thoughtia.

Ei kommentteja: