perjantai 11. heinäkuuta 2008

Isot tytöt

Parinvalinnasta on puhuttu paljon. Markkina-arvosta ja siitä miten osa jää ilman, sekä miesten ja naisten erilaisista valintakriteereistä. Naiset aina valittavat että on olemassa kaksoistandardi ulkonäköön, varsinkin lihavuuteen. Nainen ei saa olla lihava mutta mies saa jne. Minusta tuntuu välillä että kaksoisstandardi on päinvastainen. Olen jo pitkän aikaa kiinnittänyt huomiota siihen että yhä useammin etenkin nuorten keskuudessa näkyy pareja, joissa mies on normaalivartaloinen ja nainen lihava.

Tilastojen mukaan Suomessa on enemmän ylipainoisia miehiä kuin naisia, mutta katukuvasta sitä ei heti uskoisi, ainakaan tällä seudulla. Nykyään on minusta ainakin harvinaista nähdä pari jossa on ylipainoinen mies ja hoikka nainen. Useimmiten se on päinvastoin. Näin se on: tuttavieni, työkavereitteni, sukulaisteni, jne. pariskuntien ööh. lihajakauma.

Olin juuri eilen konsertissa pääkaupunkiseudulla ja seurasin millaisia pareja alueella oli. Kentällä välittömässä läheisyydessäni oli parikin tällaista pariskuntaa. Mies oli edustavan näköinen, hoikka ja kohtalaisen lihaksikas, nainen oli reippaasti ylipainoinen. Mies oli muutenkin hyvin edustavan näköinen, sikäli kun heteromies pystyy toista miestä arvioimaan. Timmi kroppa, hyvin pukeutunut. Vaatteet olivat merkkitavaraa, mutta ei mitään pintamuotikamaa, vaan laatumerkkejä. Hyvä ryhti, ja miellyttävät kasvonpiirteet. Sellainen kaveri siis jonka luulisi saavan helposti naisia. Molempien parien miehet vaikuttivat lisäksi olemukseltaan normaalilta. Itsevarmoilta ja ulospäinsuuntautuneilta. Lyhyesti sanottuna miehet olivat minusta selvästi enemmän YTM:iä kuin alemman tason miehiä.

Tässä ei ole kyse vain näistä esimerkin kahdesta pariskunnasta. Minusta vastaavanlaisten parien muodostuminen on ainakin täälläpäin nykyään huomattavasti yleisempää kuin esimerkiksi 10 vuotta sitten. Silloin oli mielestäni melko harvinaista nähdä tällainen pari. Riittävän harvinaista, jotta ainakin minä uskoin kyseessä olevan miehen, jolla on jonkinlainen fetissi lihavuuteen. Valtaosa pareista noudatti silloin toisenlaista linjaa: laiha mies sai laihan naisen, lihava mies lihavan naisen ja atleetti mies fitness-naisen. Silloin kaavasta erottui useimmiten pari jossa mies oli lihava ja nainen hoikka, jolloin mies oli yleensä hyvin varakas.

Sääli ettei tästä ole minkäänlaista tukimusaineistoa joka joko vahvistaisi tai osoittaisi vääräksi tämän kehityksen. Ehkä olen väärässä, mutta minusta tällainen iso tyttö/ normaali mies -parien määrä on nyt huikeasti vuosikymmenen takaista yleisempää. Omalla seudullani tälläisia pareja joissa naisen massa on 100 - 125 % miehen massasta, näkyy nykyään kaikkialla minne katsot.

Minua kiinnostaisi tietää syy (potentiaalisen) muutoksen taustalta. Syy voi olla joko pakon sanelemaa tai perustua omaan valintaan. Ensimmäisessä tapauksessa tulee mieleen, että:

a) Nämä miehet ovat ujoja, hiljaisia ja joilla on huono itsetunto, ja joutuvat sen takia tyytymään siihen mitä saavat. Ulkonäkö riittää juuri ja juuri kompensoimaan muita heikkouksia sen verran, että miehet ovat kuitenkin mukana parisuhdemarkkinoilla. Hädin tuskin.

b) Huono rahatilanne. Miehillä ei ole resursseja tarjottavana ja sen takia vetovoima on matala, jota ulkonäkö jälleen kompensoi tiettyyn rajaan asti.

c) Miehillä on jokin tuntematon epä-attraktiivinen tekijä, jota ei näy ulospäin, mutta joka paljastuu heti intiimin elämän alkumetreillä. Tällainen voisi olla esim. mielenterveysongelmat, potenssiongelmat, hammasproteesi tai jokin normaalia elämää rajoittava sairaus joka ei näy ulospäin.

d) Naisten markkina-arvo on yleisesti kohonnut ja sen myötä vaatimukset miestä kohtaan. Tuloksena entistä enemmän yksinäisiä kauniita ja koulutettuja naisia (ylihinnoittelu), ja entistä enemmän yksinäisiä alemman tason miehiä (rima noussut), jolloin pelin ainoat voittajat ovat alemman tason naiset (enemmän vapaita ylempiä atm:iä ja alempia ktm:iä).


Toisessa tapauksessa:

a) Kauneusihanteet ovat muuttuneet 10 vuoden aikana. Silloinen pyöreä on nyt normaalipainoinen tai silloinen ylipainoinen on nyt pyöreä.

b) Näillä naisilla on jotain muita tekijöitä kompensoimassa puutteita ulkonäössä. Nämä naiset ottavat ehkä miehen enemmän huomioon ja panostavat todella suhteeseen

c) Nämä miehet ovat kyllästyneet oman arvonsa liian tarkkaan tunteviin prinsessoihin, joiden pitäminen tyytyväisenä vaatii kasvavassa määrin rahallista rakkauden osoittamista. Ylipainosta kärsivä nainen voi olla enemmän jalat maassa oleva, joka vaatii vähemmän ja kiukuttelee vähemmän. Lihava nainen voi olla kiltimpi ja ottaa paremmin miehen tunteet huomioon. Sanalla sanoen lihavan nainen saattaa olla tasa-arvoisempi.

d) Hoikat kaunottaret ovat hinnoitelleet itse itsensä ulos markkinoilta, tai jos ei ulos markkinoilta, niin kysyntä on ainakin siirtynyt osittain muille sektoreille. Kauniiden naisten vaatimukset miestä kohtaan + prinsessalle tyypillinen miesten tunteita lainkaan huomioimaton käytös, on saattanut johtaa siihen, että osa miehistä ei enää uskalla lähestyä kaunottaria. Uskalla tai koe riskiä kannattavaksi.


Huomaan muutoksen myös itsessäni. Kymmenen vuotta on tehnyt minusta vähemmän kriittisen naisten pyöreydelle.

8 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

No mulla tuli mieleen lähinnä sellainen vaihtoehto, jota et näemmä edes ottanut huomioonkaan, että kun nainen menee naimisiin, sen perse leviää automaattisesti.

Nuorena ja helppohoitoisella kropalla varustettuna nainen yleensä pysyy sinkkuna ollessaan hoikkana ja vetävännäköisenä. Mutta kun hän pääsee toivomiinsa naimisiin, hänellä ei ole intressejä enää ylläpitää ulkonäköään reilassa, koska eihän nyt hänen miehensä toki sellaisen vaivannäön arvoinen voi olla (etenkin jos tyypillisesti nainen ottaa elättäjämieheksi ATM:n ja käy vain seksuaalisia himojaan tyydyttämässä prätkäjengiläisten kanssa). Joten donitsit alkavat maistua, etenkin raskausaikana, jolloin maistuu mikä hyvänsä ja älyttömän suuria määriä (tietenkin, kun syödään kahden edestä). Liikunta ei toki raskaana ollessa tule juuri kysymykseen mahan alkaessa painaa liikaa pomppimiseen, joten sitä sitten totutaan elämäntyyliin, joka koostuu sohvalla löhöilystä, miehelle kiukuttelusta ja donitsien sekä suklaaherkkujen suuhun survomisesta juustokastikkeella.

No kun se 'söpö nyytti' on sitten pullautettu pillusta pois, nainen ei kuitenkaan yhtäkkiä osaakaan muuttaa enää 9 kuukauden aikana opittua laiskanpulleata ja mukavaa elämäntyyliä muuksi, vaan perse jää leviäksi ja leviää todennäköisesti vain lisää, kun nainen jatkaakin samaa juusto-suklaa-kiukuttelu-löhöily-linjaa niin pitkälle kuin äitinä suinkin on mahdollista (ja sitten vaikka tappaa lapsensa, jos se vaatii liikaa hoitoa, niinkuin on uutisista nähty), vaikka sitten tekosyynä kaikki vauvanhoitoon liittyvä stressi.

Ja mies ei voi kuin ihmetellä, kuinka hänen kauniista ja viehättävästä, ihanasta vaimostaan, johon hän rakastui niin palavasti, on yhtäkkiä muovautunut laiska ja kiukutteleva virtahepo, jonka perseenympärys joudutaan mittaamaan astronomisilla yksiköillä ja jonka naamakin on yhtäkkiä hoitamaton ja rujo, ilme vähemmän viehkeä jne.

No, tämä lienee pienoinen kärjistys, mutta näkisin, että mies kokee velvollisuudekseen jatkaa suhde loppuun asti, kun se on kerran aloitettu, koettaen ylläpitää rakkauden kipinää ainakin omalta puoleltaan yllä, vaikka se vaikeaa olisikin. Ja nainen taas .. no, riippuu toki yksilöstä, mutta tämä mielestäni selittää eroa; nainen ei yksinkertaisesti jaksa nähdä tarpeeksi vaivaa laihduttaakseen kun on se lapsikin ja kaikkea, ja ainahan sitä suklaata tarvitaan lohdutukseen kun elämässä tulee kriisiä toisensa jälkeen.

Lopputuloksena on siis pariskunta, jossa mies silkasta velvollisuudentunnosta ja rakkaudesta (tai rakkauden yrittämisestä) pysyy liitossa, ja nainen vain laiskana siipeilee ja keikuttaa leviätä persettään siinä vierellä. Nainen on siis alunperin voinut olla hyvinkin hoikka ja viehkeä, ja mies voi pysyä naisen kanssa silkasta uskollisuudesta, lojaaliudesta ja velvollisuudentunnosta (tai jopa rakkaudesta) - nämä ovat usein vain naisille tuntemattomia käsitteitä, siinä missä miehiin ne on hardcoodattu.

Tämä vaihtoehto jäi mielestäni sinulta uupumaan, vaikka muuten kyllä hyviä veikkauksia oli..

Itse kanssa kattelin samaa asiaa tänää kävelyllä, ja panin merkille että hyvin paljon näkee kaljuja miehiä nykyään, naisten kanssa, joiden perse vähintäänkin on melkoisen levähtänyt. Miehet tosiaan näyttävät melko alfoilta, mutta silti naisen kanssa keskustellessaan jotenkin alistuneilta.

Pitäisikin alkaa vakoilemaan ihmisiä laajemmassa mittakaavassa ja tehdä asiasta kunnon tutkimus, hehe.

- Vortac

Anonyymi kirjoitti...

Todennäköisin selitys on se, että nämä naiset ovat aivan maailmanluokan suihinottajia.

Panda Paalanen kirjoitti...

Vortacille:

Naimisiinmenon kanssa korreloivat usein ikä ja elintaso. Ikääntyminen muuttaa aineenvaihduntaa ja elintaso vaikuttaa ruokailutottumuksiin ja mukavuudenhaluun. Lisäksi jotkut lihovat yksilöllisistä syistä helpommin kuin toiset. Raskaudesta ja synnytyksestä puhumattakaan.

Retoriikka, jonka mukaan kehon muuttuminen elämän aikana on aina osoitus lepsuudesta tai elämäntilanteen itsestäänselvyydestä tms. on perusteetonta.

Naisten harjoittama miesten vatsakkuuden arvostelu on ihan yhtä pöljää. Keski-ikäinen mies lihoo keskivartalon kohdalta miltei itsestään. Sen estäminen vaatii huomattavaa panostusta.

Osatotuuksilla mässäily on populistista retoriikkaa, joka piinaa näemmä alituiseen sukupuolikeskustelua. Miksi pitää lietsoa sukupuolten sotaa asioissa, joissa sukupuolinäkökulma on triviaali ja jopa lapsellinen?

Anonyymi kirjoitti...

No, ehkä voisin tiivistää kommenttini yhteen lauseeseen;

"Naiset saattoivat olla hoikkia vielä miehen rakastuessa heihin".

- Vortac

Mortimer kirjoitti...

vortac:No mulla tuli mieleen lähinnä sellainen vaihtoehto, jota et näemmä edes ottanut huomioonkaan, että kun nainen menee naimisiin, sen perse leviää automaattisesti.

En tainnut huomata mainita, mutta pääasiallisesti puhuin seurustelevista pareista ja yleensäkin nuorista pareista. Se on ihan yleisessä tiedossa, että naimisiin menon jälkeen useilla naisilla (ja miehilläkin) alkaa vartako pöhöttyä. Tarkoitin tässä kuitenkin 90 % seurustelevia/deittailevia pareja. Konsertin pariskunnat olivat esimerkkinä vähän huonosti valittu.

Seksualisti. Minusta Vortacin kommentissa on kyllä pointtia. Ikä tottakai vaikuttaa, kuten muutkin tekijät, joita mainitsit. Siinä on kuitenkin muutakin. Ei ole mitenkään harvinaista, että naimisiin päästyään nainen alkaa lihoa, leikkaa näyttävät, pitkät hiukset lyhyeksi ja lakkaa meikkaamasta (miestä varten).

Aika usein avioeron jälkeen sama nainen alkaa taas kasvattaa ja värjätä hiuksia, meikata, sekä laihduttaa tai ainakin haluaisi laihduttaa.

En sen enempää yritä lietsoa sukupuolten sotaa tjms, vaan ainoastaan totean tämän. Sama pätee mahdollisesti miehiinkin.

Panda Paalanen kirjoitti...

Kyllähän minäkin olen sitä mieltä, että pitkäaikaisessa suhteessa kannattaa pitää huolta itsestään ja ulkonäöstään itsen ja suhteen parhaaksi.

Kuitenkin ulkonäkökeskustelussa yleensä valittajina ovat naiset. He valittavat kaljapöhöttyneestä ruokottomasta ukosta, joka vain märehtii sohvalla, eikä siitä saa vetävän näköistä millään. Toki näkökulman voi ja saa kääntää. Ongelma ei kuitenkaan ole mitenkään pelkästään naisia koskeva.

Etkö näe Vortacin vuodatuksessa mitään arveluttavaa? Vittumainen, halventava kielenkäyttö ehkä? Tai vihamielinen sävy?

Toiston uhallakin: pitkäaikaisen parisuhteen tuoma turvallisuus, ikä, viehätysvoiman merkityksen väheneminen, lihominen, elämään leipääntyminen jne. ovat yleisinhimillisiä ilmiöitä. Niistä ei saa sukupuolikysymystä aikaan.

On myös ihan helppoa kirjoittaa ilkeä ja vittumainen miesten ulkonäköä ja parisuhdeolemista halventava teksti Vortacin tyyliin. Ei se todista sen enempää miesten "ominaisuuksista" kuin tämä keskustelu naisten ominaisuuksista. Ihmisiä on monenlaisia ja sukupuoli on monessa asiassa merkityksetön luokitteluperuste.

Anonyymi kirjoitti...

Kamalaa miten surullisen pessimistisiä näkökantoja.

Koska miksi yleensä ihmiset menevät alunperin naimisiin? Yleisin vastaus tähän lienee se että he haluavat perustaa perheen. Ja useimmille ihmisille se tarkoittaa myös lapsien tekemistä. Ja on kiistämätön fakta että nainen ei voi raskausaikana mitään sille että lihoo, kehon rasva varastoituu imetystä varten ja itse lapsen takia. (En sulje pois sitä että jotkut naiset lakkaavat liikkumasta kokonaan, mutta kuka tahansa lääkäri sanoisi että raskaana ollessa ei saa laihduttaa)

Kun lapsi sitten on tullut, osa laihduttaa, osa ei. Monet parit kertovat olevansa kaikkein onnellisemmillaan 1. lapsen saamisen jälkeen. Monet miehet myös myöntävät avoimesti että he pitävät muodokkaista naisista, eivät niistä laudoista jota mediassa tarjotaan, joilla ei ole takamusta tai rintoja ollenkaan. Myös tälle on olemassa biologinen selitys, kyvykkyys lisääntymiseen. (joka on aivoissamme koodattuna pakkona)

Lisäksi kaikkein vahvimpana monilla ihmisillä on se, että he eivät lakkaa rakastamasta toista vain sen takia että on tullut lisäkiloja. Monille rakkaus on muutakin kuin vain ulkonäkö. En ole kuullut yhdestäkään tapauksesta että nainenkaan olisi miehestään eronnut ylipainon takia. Eikös useammin kuule niistä nuoremman matkaan lähteneistä. Ja miksi ihmeessä ketään häiritsee jonkun muun puolesta jos he ovat paksun tai lihavan ihmisen kanssa yhdessä? Yleensä ketään ei voi pakottaa kenenkään kanssa olemaan, joten on melko todennäköistä että he ovat edes kohtuullisen onnellisia.

peace

Mortimer kirjoitti...

Anonyymi, minua ei häiritse nähdä kuvailemiani pariskuntia. Olen vain huomannut ilmiön ja olen utelias sen suhteen.

Tuo mitä kirjoitit raskaudesta johtuvasta lihoamisesta pitää paikkansa, mutta se ei selitä tätä ilmiötä mitä minä kuvailin. Kyse oli huomattavaa ylipainoa (BMI > 34) kantavista naisista. Moni mies tykkää tosiaan hieman pyöreämmistä, mutta minun tarkoittamani naiset olivat todellakin merkittävästi ylipainoisia. Sellaisiakin miehiä on kyllä jotka tykkäävät valtavan lihavista naisista, mutta aika harvinaista kuitenkin.

Pointti tälle kirjoitukselle ei ollut kauhistella lihavia naisia. Kuten kirjoitin, aikaisempaan verrattuna tällaiset parit ovat luullakseni nykyään yleisempiä kuin esim. 10 vuotta sitten. Näyttäisi että lihavan naisen asema parisuhdemarkkinoilla on vahvistunut. Tässä blogimerkinnässä spekuloin mahdollisia syitä tälle muutokselle.

Yksi omasta mielestäni kiinnostava pointti oli myös, että kehitys on ristiriidassa ns. kaksoistandardin (=mies saa olla lihava, nainen ei) kanssa, joka on kovin vallitseva tällä hetkellä.

Kai asioista (jopa lihavuudesta) saa spekuloida, ilman että se on samalla jokin kannanotto. Eikö?