sunnuntai 14. kesäkuuta 2009

Sukupuoliroolit vaihtoon Britanniassa

http://www.dailymail.co.uk/news/article-1192720/Feminist-thinks-men-bring-babies-new-Labour-family-guru.html

Brittihallinto nimittää hallituksen perheasiain pääasiantuntijaksi (chief spokesman on families) tohtori Kathrehine Rake:n. Nykyinen brittihallinto on vasemmistovetoinen, jota johtaa työväenpuolue Labour, tai hieman kriittisemmin ilmaistuna: nu-labour, tai vielä kriittisemmin un-labour. Un-labour selittyy sillä että monet ihmiset eivät enää pysty näkemään yhteyttä työväen etujen puolustamisella ja puolueen toiminnalla. Vähän sama on nähtävissä Suomessakin, kun perinteiset työväenpuolueet menettävät kannatustaan, ja erityisesti työväenluokkaiset miehet siirtyvät äänestämään muita puolueita.

Uusi perheasiain pääasiantuntija dr. Kathrehine Rake on tunnettu radikaalifeministi, joka haluaa muuttaa sukupuoliroolit käänteisiksi. Siis kirjaimellisesti, eikä vain tyytyä poistamaan rooleja tai lieventämään niitä. Miehet vaihtamaan vaippoja ja naiset pääasialliseksi perheen tulonhankkijaksi. Jos naisista tulee enemmistö tulonhankkijoista, se Raken mukaan ratkaisee Pay-gap:in, eli ns. naisen euron.

Tosin palkkaerojen tiedetään johtuvan suurimmaksi osaksi eri aloilla työskentelemisestä. Suomen tilanne on tässä asiassa pitkälti saarivaltion kaltainen, eli iso naisvaltainen julkinen sektori. Sen takia en ole erityisen vakuuttunut että Raken vision toteutumisella olisi suurta vaikutusta palkkaerohin. Miesten jääminen pidemmille hoitovapaille tuskin nostaa naisvaltaisten alojen palkkatasoa. Ei myöskään ns. house-husband -kulttuurin syntyminen. Verotuloilla rahoitettavien alojen mahdollisuus kilpailla yksityisen sektorin ansiotasosta ei ole siltikään todennäköistä.

Miesten jääminen kotimieheksi sen sijaan vaikuttaisi perinteisten miehisiin aloihin. Joko a) alat naisistuisivat, ja mm. rakennusalasta tulisi enemmän naisvaltainen (Raken arvio), jolloin naisten palkkataso kasvaisi. B) Miesvaltaisia aloja kohtaisi työvoimapula, joka aiheuttaisi korotuspaineita alan palkkoihin, mutta naisten osuus ei silti merkittävästi kasvaisi (Mortimerin arvio). Rake ilmeisesti kuuluu sen koulukunnan feministeihin, jotka uskovat pääasiallisen syyn siihen että naisia on niin vähän mm. rakennusalalla johtuvan syrjinnästä. Ei esimerkiksi työn fyysisyydestä, likaisuudesta, terveyshaitoista tai vaarallisuudesta. Toinen ongelma on biologinen. Isät eivät toistaiseksi pysty imettämään lapsia, tosin tottakai korviketta on saatavissa, mutta synnyttämiseen ei löydy edes vippaskonsteja. Naiset joutuvat siis joka tapauksessa tekemään uhrauksia urastaan.

Kathrehine Rake istuu hyvin nu-labourin tyyliin. Hän on "työväenluokkainen" joka tienaa 3-4 kesiarvoduunarin verran. Hän vastustaa avioliittoa, koska se on niin patriarkaattinen, mutta on itse naimissa. Akateeminen järjestöihminen, Fawcet Societyn puheenjohtaja ja 2. aallon feministi. Hänellä ja perinteisellä työväenliikkeellä, kuten esim. metallityöläisten liitolla on tuskin käytännössä mitään yhteisiä intressejä.

Työväenpuolueelle luulisi löytyvän tällä hetkellä työsarkaa ja mahdollisuuksia kääntää kannatus nousuun. EU-parlmentissa kiistellään työaikadirektiivistä, joka läpi mennessään voi tarkoittaa lakisääteisen maksimityöajan korottamista 60 tuntiin viikossa. Lama jyllää ja ihmisiä jää työttömiksi. Etc. Jostain syystä Labour kokee tärkeämmäksi radikaalin perhepolitiikan, kuin kiinnittää huomiota työväestön asioihin. Vasemmistoeliitti tuntuu kokonaan unohtavan, että enemmistö vasemmistoa äänestävistä suosii edelleen perinteistä perhemallia. Suurin osa vasemmistolaisista äänestäjistä haluaa työväenpuolueen, joka keskittyy työväen kannalta oleellisiin asioihin. Työolot, kohtuulliset työajat, minimipalkka, sosiaaliturva: Eikö vasemmisto voisi vain yksinkertaisesti keskittää tarmonsa näihin asioihin?


Feminist who thinks men should bring up babies is new Labour family guru

By Steve Doughty
Last updated at 12:18 AM on 13th June 2009

A hardline feminist has been chosen as the Government's new chief spokesman on families.

Dr Katherine Rake, who wants to see men bring up babies, will head the Family and Parenting Institute, a heavily state-financed organisation set up by Labour to speak for parents and children.

The Institute boasts that it 'brings alive the real issues for families' and 'listens to parents and carers across the country'.

But critics said the appointment of Dr Rake, currently director of the women's equality campaign group the Fawcett Society, showed the Institute was out of touch with the concerns of ordinary families.

The organisation was set up in 1999 by then Home Secretary Jack Straw to shore up family life and encourage parents.

Last year it received nearly £8million from Ed Balls's Department for Children, Schools and Families towards its declared mission of 'supporting parents in bringing up children'.

Dr Rake, who will take over from the Institute's founding chief executive Mary MacLeod, has long declared her intention is not to support parents as they are, but to revolutionise their lives.

Writing in The Guardian three years ago, she said: 'We want to transform the most intimate and private relations between women and men.

'We want to change not just who holds power in international conglomerations, but who controls the household budget.

'We want to change not just what childcare the state provides, but who changes the nappies at home.'

Dr Rake added: 'It is only when men are ready to share caring and work responsibilities with women that we will be able to fulfil our true potential to form equal partnerships in which we have respect, autonomy and dignity.'

Under the direction of Dr Rake, a former London School of Economics lecturer, the Fawcett Society has campaigned for a 'changing role' for men.

The group, which is chaired by prominent gay rights campaigner Angela Mason, says the role reversal should be backed by longer paid parental leave, official encouragement for men to apply for flexible work hours, and the opening of mother and toddler groups to stay-at-home fathers.

It has complained that women will never achieve equality with men at work without 'challenging the traditional roles of homemaker and breadwinner'.

Fawcett has also condemned Tory plans to give tax breaks to married couples, complaining that 'it penalises all those children living with unmarried parents or with one parent'.

The appointment of Dr Rake, who is likely to earn £60,000 a year, comes at a time of growing pressure on mothers to go out to work.

Despite overwhelming evidence that a majority would prefer to stay home to bring up young children, ministers have piled pressure on them to take jobs and warned that those who fail to do so, and who rely on the income of a husband or partner, are likely to face poverty.

Only two million mothers now bring up their children full time. Official figures show that two out of three children aged three and four now spend at least part of their week in nurseries.

Jill Kirby, of the centre-right think-tank Centre for Policy Studies, said: 'This appointment to a body which is supposed to speak for the interests of ordinary parents and families shows how out of touch the leadership of the organisation is with real life in Britain.

'Katherine Rake's agenda is more about reversing sex roles than helping parents.'

The chairman of the National Parenting Institute is Fiona Millar, long-term partner of Tony Blair's former spokesman Alastair Campbell.

She said that Dr Rake 'has a strong track record in research, policy and campaigning and will be a great asset to the organisation at a time when the recession is putting extra pressure on families up and down the country'.


2 kommenttia:

Turo kirjoitti...

Tämä on todella arvokas postaus Mortimer. Kiitos!

On hyvä, että erilaiset hulluuden muodot tulevat tutuiksi vaikka sitä kautta, että kuulemme mitä maailmalla tapahtuu. Näin pystymme paremmin välttämään saman toteutumisen kotimaassa. Toivottavasti.

Anonyymi kirjoitti...

On järkevää puhua maiden tuloista( BKT), koska tulot ja kulutus korreloivat. Vaikka säästämisasteet vaihtelevat maittain, säästettykin raha valuu pankin kautta kulutukseen, esim. asunnon ostoon tai "puhtaaseen"
kulutusluottoon.

Yksittäisten ihmisten kohdalla sen sijaan on hiukan harhaanjohtavaa puhua pelkästään tuloista. yksittäisillä ihmisillä säästetty raha on tosiaan poissa kulutuksesta.

Sukupuolia vertaillessa on vielä se erilaisuus, että naiset kuluttavat miehiä enemmän myös silloin, kun heillä on pienemmät tulot. Suurempi kulutus ei johdu pelkästään pienemmästä säästämisasteesta vaan myös mahdollisuudesta kuluttaa osa miesten rahoista. (Joskus asiaa yritetään hämärtää väittämällä että miehet kuluttavat enemmän, koska autot ovat niin kalliita. Ikään kuin autot ostettaisiin pelkästään miesten käyttöön. Sitä paitsi autothan halpenevat jatkuvasti.)

Tulotasojen vertailu on hyvinvoinnin kannalta mielenkiintoista lähinnä siksi, että rahalla ihminen pystyy toteuttamaan tarpeitaan ja halujaan. Mutta kun hetken miettii, haluja ja tarpeita ei toteuteta tuloilla vaan kulutuksella. Siksi on outoa että aina puhutaan vain tuloista.

Voi tosin olla että kulutuksen mittaaminen on liian hankalaa ja siksi pitäydytään tulojen mittaamisessa. Hyvä olisi kuitenkin muistaa, että oikeamman mittaustavan mukaan naiset saattavat jo nyt keskimäärin olla miehiä "hyvätuloisempia" eli kulutuskykyisempiä.

Jos näin on, samapalkkaisuus itse asiassa johtaa yhä räikeämpään eriarvoisuuteen. Tosin tämän voi välttää, jos miehet myös opettelevat kuluttamaan kuin maailmanlopun edessä. Naisten taas täytyy oppia pidättäytymään. Siinä oiva tavoite!